Dedikoitu web-palvelin on oma karsinansa, jota voit hallita itse

Dedikoitua web-palvelinta voit hallita itse

Jos haluat tehdä laajan ja kunnollisen web-palvelun, kannattaa käyttää dedikoitua web-palvelinta. Dedikoidun web-palvelimen avulla voit hallita palveluasi kokonaan itse.

Dedikoitu palvelin on kuin omistettu sinulle. Se on ainoastaan sinun käytössäsi, ja palvelimella ei ole muita asiakkaita. Dedikoitu palvelin on osa web-hosting-palvelua, kuten palvelun muutkin palvelimet, mutta se on kokonaan yhden asiakasyrityksen käytössä.

Dedikoitu palvelin antaa liikkumavapautta palvelun ylläpidossa, koska asiakasyritys saa päättää itse siitä, mitä ohjelmistoja ja alustoja palvelimella pyörii. Useimmiten asiakas asentaa palvelimen käyttökuntoon itse ja huolehtii sen ohjelmistoversioista.

Tietoturvasta on huolehdittava itse

Mutta vaikka dedikoidun palvelimen käytössä on vapautta, asiakasyritys joutuu huolehtimaan vastaavasti siitä, että palvelimen tietoturva on kunnossa. Palvelimen tietoturva on ensiarvoisen tärkeä web-palveluita suunniteltaessa.

Dedikoidun palvelimen yksi suuri etu on se, että palvelimen tilaa ei käytä mikään muu yritys kuin sinun yrityksesi. Tällöin palvelusi raja menee fyysisen palvelimen rajoissa. Asiakasyritys voi luoda palvelimelle useita virtuaalipalvelimia, joissa voi pyöriä palvelun osia tai kokonaan itsenäisiä palveluita.

Kun palvelin on vain yhden asiakasyrityksen käytössä, yritys voi suunnitella sen resurssit ja performanssin halutulla tavalla. Jos samalle palvelimelle tulisikin lisäksi joku toinen yritys, jonka palvelu veisi paljon suoritustehoa, oma palvelusi saattaisi kärsiä tästä. Dedikoidulla palvelimella ei voi käydä näin.

Ruuhkahuiput voi suunnitella rauhassa

Koska tiedät oman palvelusi sudenkuopat ja pullonkaulat, voit rauhassa suunnitella toimet näiden varalle. Yksi liikkuva osa suunnittelussa ovat ruuhkapiikit eli ajat, jolloin web-palvelu kuormittuu yhtäaikaisista kävijöistä. Tällaisten tilanteiden varalle pitää kehittää erityistoimia, jotta palvelu toimisi myös ruuhkahuippujen aikana.

Dedikoitu palvelin on kuin oma palvelin palvelinhotellissa. Hosting-palvelun ylläpitäjä huolehtii fyysisestä palvelintilasta, yhteyksistä, sähköstä, sähkökatkotilanteista, paloturvallisuudesta jne. Suurenkaan asiakasyrityksen ei tarvitse satsata omaan palvelintilaan ja se voi keskittyä ydinbisnekseensä ja oman web-palvelunsas ylläpitämiseen.

Yrityksen ei tarvitse edes ostaa palvelinta, koska se pääsee vuokralle omalle, dedikoidulle palvelimelle. Näin ollen asiakasyritys saa maksimaalisen hyvän palvelun omalta kannaltaan, koska fyysinen ratkaisu on muiden ylläpitämä, mutta virtuaalipalvelimet ovat turvassa omalla, dedikoidulla palvelimella.