Facebookin vaikeudet johtivat osakkeen rymylaskuun

Facebook teki heinäkuun loppupuolella pörssihistorian ennätyksen, kun sen arvosta hävisi 125 miljardia dollaria. Kurssi putosi yli 20 prosenttia, ja pessimismi tarttui myös muihin teknologiaosakkeisiin, kuten Googleen ja Twitteriin.

Komea tulosparannus ei riittänyt sijoittajille

Jos unohdetaan yhtiön nimi ja tarkastellaan Facebookin toisen kvartaalin tulosta, voidaan sitä pitää erinomaisena. Vuoden takaiseen verrattuna nimittäin liikevoitto kasvoi 42 % ja aktiivisten käyttäjien määrä 11 %.

Sijoittajien näkökulmasta pettymystä aiheuttava uutinen oli, että aktiivisten käyttäjien määrä ei kasvanut Facebookin mainostulojen kannalta tärkeillä alueilla, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Lisäksi yhtiö oli ennustajien arvioita jäljessä liikevoiton suhteen ja ilmoitti liikevaihdon kasvun edelleen supistuvan vuoden 2018 jälkimmäisellä puoliskolla.

Facebook tavoittaa huomattavan osan maapallosta

Vaikka Facebook ei saavuttanutkaan analyytikoiden tavoitteita, on menestyskulku ollut huikeaa. Euroopassa sen palveluita käytti 279 miljoonaa ihmistä päivittäin, Yhdysvalloissa 185 miljoonaa. Kuukaudessa Facebookia tai muita sen palveluita, kuten Instagramia, WhatsAppia tai Messengeriä käyttää 2,5 miljardia ihmistä.

Ongelmien takana tietosuojakriisi

Maalis-huhtikuussa Facebook joutui kriisin keskelle, kun kävi ilmi, että Cambridge Analytica-yhtiö oli hyödyntänyt Facebookin käyttäjätietoja luvatta. Facebook oli luovuttanut miljoonien käyttäjien tiedot yhtiölle, joka laati niiden perusteella ohjelman, jota hyödynnettiin muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaalien ja Brexit-äänestyksen alla kohdistetun mainonnan lähettämisessä.

Kohun tyynnyttelemiseksi Facebookin Mark Zuckerberg kävi Yhdysvaltain kongressin ja Euroopan parlamentin grillattavana. Euroopassa Facebookia työllistävät myös EU:n uusi tietosuojalaki GDPR sekä vaatimukset valeuutisten ja vihapuheen poistamisesta. Kesäkuussa seurasi kaksi uutta pienimuotoista kriisiä. New York Times uutisoi, että Facebook antoi monille puhelinvalmistajille pääsyn Facebookin käyttäjien henkilökohtaisiin tietoihin viime vuosikymmenen ajalta. Myöhemmin tiedotettiin, että Facebookissa piillyt ohjelmointivirhe muutti miljoonien käyttäjien yksityisyysasetuksia siten, että julkaisut näkyivät kaikille.

Mihin Facebook menee tulevaisuudessa?

Pörssikurssit ovat pohjimmiltaan odotuksia, joita sijoittajilla on yritysten tulevasta kyvystä tehdä rahaa. Koska Facebookin kurssi romahti, voidaan tätä pitää merkkinä siitä, että sijoittajien usko yrityksen tulevaisuuteen romahti. Yhtiö on kuitenkin moniin yllätyksiin pystynyt jättiläinen, jolla on monta ässää hihassaan. Messengeristä halutaan kehittää kiinalaisen WeChatin kaltainen monitoimityökalu, ja myös nykyisten appien kohdalla on lisää rahaa tehtävissä. Myös virtuaalinen ja lisätty todellisuus ovat trendejä, joihin Facebook panostaa. Aika näyttää, onko yhtiön tahti hiipumaan päin vai ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *