Miten siirrät tietosi vanhalta tietokoneeltasi uudelle turvallisesti?

Kerromme tässä artikkelissa kaikkien netin, webhosting-palveluiden ja tietokoneiden käyttäjien tarvitsemia ohjeita, jotka on koottu Iltalehden 24. heinäkuuta 2018 julkaisemasta artikkelista. Jos siis olet hankkinut uuden tietokoneen ja haluat saada vanhan tietokoneesi sisältämät tiedot siirrettyä turvallisesti uuteen koneeseesi, kannattaa ottaa tästä artikkelista vinkit talteen turvallista tiedostojen ja ohjelmien siirtoa varten!

Tiedostojen siirto vanhalta koneelta uudelle koneelle

Tiedostoja voidaan siirtää fyysisellä, siirrettävällä muistivälineellä. Tällaisia muistivälineitä ovat esimerkiksi muistitikut ja ulkoiset kiintolevyt. Tyypillisesti tällaiset välineet ovat helppokäyttöisiä. Ensimmäiseksi käyttäjän tulee kopioida taikka siirtää haluamansa tiedostot muistivälineelle. Tämän jälkeen ne voidaan siirtää käyttäjän uuteen koneeseen.

Pilvipalvelu on toinen näppärä palvelu siirrettäessä tietoja koneelta toiselle. Toisaalta pilvipalveluita käytettäessä on pyrittävä välttämään niiden käytöstä helposti syntyvää hässäkkää, joka tarkoittaa sitä, että pilvipalveluun siirrettyjen kokonaisuuksien hallinta alkaa käydä vaikeaksi. Suomalaiset ovat erityisen ahkeria käyttämään pilvipalveluita, minkä vuoksi varoituksen sana on paikallaan. Aivan kuten web-hosting-palveluissa, myös pilvipalveluissa on tärkeää valita oikeanlainen palveluntarjoaja, jonka pilvioperointiosaaminen on modernilla tasolla.

Miten ohjelmat saadaan siirrettyä koneelta toiselle turvallisesti?

Kun halutaan siirtää ohjelmia koneelta toiselle, ollaankin hieman suurempien haasteiden edessä kuin tiedostoja siirrettäessä. Periaatteessa siirtäminen tapahtuu samoin kuin tiedostojenkin siirtäminen, mutta siirretyt ohjelmat eivät välttämättä toimi siirron jälkeen. Ohjelmat pitää myös aina asentaa uudelle tietokoneelle uudelleen. Tähän tarvitaan ohjelman alkuperäistä asennusmediaa taikka ohjelma tulee ladata verkosta. Alkuperäinen asennusmedia saattaa olla esimerkiksi CD-levy. Joidenkin maksullisten ohjelmistojen käyttämiseksi tulee hankkia lisenssi, jonka saa käyttöön tuoteavainta käyttämällä.

Jos vanhalta koneelta löytyviin ohjelmiin liittyy käyttäjätietoja, pitää myös nämä tiedot muistaa erikseen kopioida uudelle koneelle. Tällainen tilanne saattaa tulla vastaan esimerkiksi sähköpostiohjelman kohdalla, jos sähköpostiohjelmaan on arkistoitu kovin paljon sähköposteja sekä yhteystietoja.

Joissakin tilanteissa on hyvä idea käyttää ohjelmien siirtämisessä apuna asiantuntijaa, jotta tärkeät tiedot eivät pääse katoamaan. Tärkeiden tietojen katoaminen voi aiheutta ongelmien kierteen, jonka selvittely vaatii asiantuntijaltakin aikaa. Tästä syystä ammattilaisen apuun kannattaa turvautua suosiolla, jos epäilee vähääkään, etteivät omat taidot ohjelmien siirtoon riitä. Perusperiaatteena voidaan sanoa, että tiedostojen siirto on erilaisia muistivälineitä käytettäessä helpompaa kuin koneelta löytyvien ohjelmien siirtäminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *