Suhtauduthan web-hosting-palveluiden tietoturvaan riittävällä vakavuudella!

Iltalehti uutisoi 26. heinäkuuta 2018, että käyttäjän käyttäytymistä vakoileva sovellus löytyy jo miljoonien puhelimen omistajien kännyköistä. Tämä on melkoinen tietoturvariski, joka kannattaa huomioida myös käytettäessä erilaisia web-hosting-palveluita. Kerromme tästä riskistä lisää tiiviissä artikkelissamme.

Mistä vakoilevassa sovelluksessa on kyse?

AdGuardin selvityksen mukaan monet Android-laitteisiin tarkoitetut sovellukset vakoilevat käyttäjiään ja keräävät salakavalasti näiden yksityisiä tietoja. Lähes 11 miljoonasta laitteesta löytyy tällainen tietoturvariskin sisältävä sovellus. Sovellusten taustalta löytyy Big Star Labs -yritys, joka on kotoisin Yhdysvalloista.

Mitkä Chromen lisäosat vakoilevat selvityksen mukaan käyttäjiä?

Selvityksen mukaan osa Chromen lisäosista käyttäytyy epäilyttävällä tavalla käyttäjän toimintaa vakoillen. Tällaisia lisäosia ovat Block Site, Poper Blocker sekä cRXMouse.

Google Play -kaupasta löytyvät epäilyttävät Android-sovellukset

Google Play -kaupasta löytyy selvityksen mukaan joitakin epäilyttäviä Android-laitteille tarkoitettuja sovelluksia. Tällaisia sovelluksia ovat selvityksen mukaan Speed BOOSTER, Battery Saver, AppLock Privaty Protector, Clean Droid, Block Site sekä Mobile health club apps.

Epäilyttävä IOS-sovellus

Selvityksen mukaan IOS-sovelluksista epäilyttävien listalle kuuluu Adlock Prime. Tätä sovellusta ei tosin ole suoraan saatavissa App Storesta.

Millaisia ongelmia näihin sovelluksiin liittyy?

Selvityksen mukaan edellä mainitut lisäosat sekä sovellukset usein keräävät käyttäjän selaushistorian. Ne eivät myöskään piilota asianmukaisesti käyttäjää, minkä vuoksi kolmansilla osapuolilla on mahdollisuus tunnistaa käyttäjä. On huolestuttavaa, että edellä mainitut lisäosat sekä sovellukset saavat yksityiskohtaisia tietoja henkilön nettikäyttäytymisestä. Big Star Labsin toimintaan tuntuu lisäksi liittyvän itsensä piilottelua, mikä jo sinällään on epäilyttävää käytöstä. Big Star Labsin voidaan myös katsoa rikkovan räikeällä tavalla EU:n asettamaa tietosuojauudistusta. Big Star Labs ei nimittäin pyydä asiakkailtaan lupaa heidän tietojensa jakamista varten. Tämä on täysin vastoin tietosuojauudistuksen periaatteita!

Tällaiset lisäosat sekä sovellukset voivat tarjota haittaohjelmille avoimen oven, jota kautta ne pääsevät saastuttamaan käyttäjän laitetta. Muistathan siis huolehtia riittävästä tietoturvasta myös käyttäessäsi erilaisia web-hosting-palveluita. Vältä ainakin edellä mainittuja lisäosia sekä sovelluksia, mutta noudata myös muutoin varovaisuutta sekä maalaisjärkeä kaikessa netin käytössä!

Hyvä uutinen on se, että selvityksen siivittämänä listatut sovellukset on poistettu. Tästä huolimatta henkilöt, jotka ovat aikaisemmin ehtineet ladata jonkin sovelluksista, voivat sitä vielä käyttää – joten vaara ei suinkaan ole vielä ohi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *