Web-hostingia voidaan tarjota kotisivutilana, palvelintilana webhotellissa, dedikoituna palvelimena tai omana palvelimena

Esittelemme artikkelissa erilaiset web-hosting-tyypit. Jos harkitset web-hosting-palveluiden hankkimista, tutustu vaihtoehtoihin sivujemme kautta.

Kotisivutila ja FTP-yhteys

Yksinkertaisin tapa web-hostaukseen on kotisivutila, johon ladataan tiedostot FTP-ohjelmalla. Nykyään tämä malli ei ole kuitenkaan suosittu, koska web-hostaukseen kuuluu useimmiten jokin julkaisuohjelma, jossa on sisäänrakennettu FTP-ohjelma.

Koska web-hostaus on yleistynyt internetin räjähdysmäisen suosion myötä, myös kustannukset ovat tulleet alas. Nykyään saakin pelkällä entisajan kotisivutilan hinnalla myös julkaisuohjelman kotisivutilan päälle. Esimerkki yksinkertaisesta kotisivutilasta oli Telian kotisivutila, joka sisältyi Telian laajakaistayhteyteen. Yritys sai siis tietyn kotisivutilan pelkällä laajakaista-asiakkuudella. Mutta web-hostaus on paljon muutakin kuin pelkkä tila palvelimella. Siihen liittyy edellä mainittu julkaisuohjelma, domain-palvelu tai domain-ohjaus sekä maksimiyhteys tietylle käyttäjämäärälle.

Käytön kapasiteetti on tärkeä

Kun yritys suunnittelee web-palvelua, sen pitää ottaa erityisesti huomioon se, kuinka paljon käyttäjiä ja yhtäaikaisia käyttäjiä palvelulla tulee olemaan. Web-hosting-palveluntarjoajilla on useimmiten porrastettuja hinnoitteluvaihtoehtoja, jotka riippuvat käytön suuruudesta.

Jos kapasiteetti on valittu liian pieneksi, ruuhkahuipun aikana web-palvelun sivusto saattaa kaatua eli lakata toimimasta. Tämä on erityisen arka tilanne, koska se kielii palvelun laadusta. On siis parempi valita kapasiteetti ylä- kuin alakanttiin.

Nykyään saa web-hosting-palvelun halvimmillaan 50 €:lla kuukaudessa, jos käyttäjiä on vähän. Tällä hinnalla saa reilun kotisivutilan, domain-ylläpidon, julkaisuohjelman ja tietyn käyttäjämäärän. Hinta on edullinen, kun ottaa huomioon sen, että palvelu huolehtii myös domainin rekisteröinnin esimerkiksi Viestintäviraston kanssa.

Omat virtuaalipalvelimet ja dedikoitu palvelin webhotellissa

Jos kyseessä on iso ja laaja web-palvelu, yritys tarvitsee palvelintilaa, jonne se voi sijoittaa virtuaalipalvelimensa. Tällöin yritys hankkii palvelintilaa webhotellista, jota ylläpitää jokin web-hosting-palveluntarjoaja.

Useimmiten webhotellissa on useiden asiakkaiden käyttämää palvelintilaa samalla palvelimella mutta jos yritys haluaa koko fyysisen palvelimen itselleen, se hankkii dedikoidun palvelimen. Tällöin yritys saa palvelimen omaan hallintaansa eikä palvelimella ole muiden asiakkaiden palvelintilaa.

Oma palvelin palvelinhotellissa tai omassa konesalissa

Jos yritys haluaa olla vielä itsenäisempi palvelimen suhteen, se voi hankkia oman fyysisen palvelimen kaupasta ja viedä sen palvelinhotelliin. Tässä tapauksessa yritys vuokraa fyysistä tilaa jostakin konesalista eli palvelinhotellista. Yritys voi perustaa myös oman konesalin, jossa ovat yrityksen omat fyysiset palvelimet. Oma konesali vaatii yritykseltä investointeja, koska on huolehdittava tilan soveltuvuudesta palvelimille.