Web hostingin tyypit

Maallikolle web hosting lienee vielä tänä päivänäkin pimentoon jäävä käsite. Paremmin ymmärrettävä voisi ollakin hieman suomalaisemman kuuloinen webhotellin käsite. Tämä kuvastaakin varsin mainiosta samalla sitä, mistä web hostingissa on kysymys: tilan vuokraamisesta, esimerkiksi nettisivujensa julkisiksi laittamista varten!

Yleisesti kiintolevytilan ohella tarjotaan erilaisia oheispalveluita: mahdollisuutta sähköpostiosoitteeseen tai sähköpostilistojen ylläpitoon. Web-hotellien palveluita käyttävät aivan kaikenlaiset toimijat laidasta laitaan: yrityksistä yksityisiin ihmisiin ja taas järjestöihin ja niin edelleen. Alalla on myös varsin vaihtelevan kokoisia toimijoita, joten varianssia löytyy siltäkin puolelta.

Webhotellien palveluita on mahdotonta vertaillakaan aivan absoluuttisesti suhteuttamatta tätä potentiaalisen asiakkaan tarpeisiin. Erilaisia käyttäjiä näillä palveluilla on niin laajalla skaalalla, että mikään yksi toimija ei pystyisikään varmasti tyydyttämään koko kohderyhmän tarpeita. Jokaiselle omansa, mikä kullekin parhaiten toimii!

Eräs keskeinen jako web hosting -palveluiden välillä on tietysti näiden hotellien käyttämä käyttöjärjestelmä. Jokainen varmasti tahtoo laitteidensa kommunikoivan myös keskenään mahdollisimman vaivattomasti, joten samalla käyttöjärjestelmällä operoiminen mikäli mahdollista on aina kannattavaa. Ellei valinnassaan ota huomioon käyttöjärjestelmien yhteensopivuusasioita, niin suorastaan kerjää ongelmia myöhemmin aiheen parissa.

Web hosting voidaan jakaa raa’asti myös kahtia eri tyyppeihin pienen mittakaavan ja suuren mittakaavan hostaukseksi. Tämä jako on eittämättä mielivaltainen, mutta myös ehdottoman tarpeellinen jako. Pienen mittakaavan hostaukseen voidaan laskea esimerkiksi webbisivujen hostaus tai pienen mittakaavan tiedostojen jakaminen.

Suuremman mittakaavan hostaus menee sitten jo sellaisiin aiheisiin kuin esimerkiksi yritysten sisäisten verkkojen ja niissä mahdollisesti käytettävien kehitysympäristöjen ylläpito. Ja näistähän maallikkokuluttajan ei tarvitse tietää onneksi yhtään mitään. Niin viheliäisen mutkikkaiden asioiden parissa ollaan tietoverkkojen kanssa.

Suhteellisen uusi ja paljon keskusteluissakin näkynyt web hosting -tyyppi ovat tietysti erilaiset pilvipalvelut. Nykymaailma on niin internetin kyllästämä jo, että monienkin toimintojen ulkoistaminen pilvipalveluihin alkaa olla jo vakavasti otettava ajatus. Jos nettiyhteys on käytännössä kuitenkin kaiken aikaa saatavilla ja vieläpä melkoisella kaistanopeudella, miksi edes säilyttää juurikaan mitään paikallisesti? Sehän tässä alkaa olla suuri kysymys monenkin logistisen pulman suhteen.

Siksi jokaisen on hyvä olla hieman perillä siitä, mitä on web hosting.