Webhosting-tyypit ja niiden eroavaisuudet

Webhotellit

Webhotelli-palvelussa asiakas vuokraa palveluntarjoalta kiintolevytilaa www-sivujaan varten. Webhotelli-paketteja on erilaisia riippuen asiakkaan tarpeista ja yrityksen tai nettisivuston koosta. Yleensä pakettiin kuuluu SSD-levytilaa, FTP-tunnukset kotisivutilaa varten sekä domain-palveluita ja sähköpostilaatikoita varten. Paketteja voi tilata kuukausitilauksella ja tarpeen tullen asiakas voi päivittää oman pakettinsa.

Yritysten kannattaa suosia webhotelli-paketteja, sillä niiden kautta saa apua myös tietoturvaan sekä toimivuuden varmistamiseksi. Hotellit voivat vaihdella jaetusta palvelimesta virtuaalipalveluun sekä vain asiakkaan käyttöön varattuun dedikoituun palvelimeen. Näitä webhotelleja tarjoavat Suomessa muun muassa Elisa, jolta saa laajakaistaliittymien mukana veloituksetta 100Mt:n kotisivutilat.

Kotisivutila

Kotisivutila on web-hostauksen ehkäpä yksinkertaisin tyyppi. Kotisivujen julkaisua varten tarvitsee FTP-tunnukset sekä -ohjelman, jonka avulla tiedostot ladataan. Suuren suosion myötä kotisivutiloja saa nykyään laajakaistaliittymien mukana veloituksetta.

Kotisivutilojen lisäksi tarvitaan kuitenkin muun muassa domain-palvelu, julkaisuohjelma sekä maksimiyhteydet käyttäjämäärille. Yleensä kotisivupalvelut kannattaa varata samasta paikasta, kuin mistä domain-yhteys on hankittu.

Jaettu webhosting

Jaettu webhosting on palvelu, joka on suunnattu enemmän pienimille sivustoille, sillä nettisivuston tarjoaja jakaa yhteyttä myös muille sivustoille, mikä saattaa hidastaa palvelua. Mikäli sivuston kävijämäärä on suuri, jaettu webhosting ei ole paras mahdollinen valinta. Hintaa tälle tulee kuukaudessa noin 5-10 euroa, joka ei ole iso summa rahaa.

Dedikoitu palvelin

Suuremmat nettisivustot saattavat vaatia enemmän tilaa, ja näin ollen yksi hyvä valinta on dedikoitu palvelin, joka on sivuston täysin oma fyysinen palvelin, joka vuokrataan hosting-tarjoajalta.

Mitä tämä sisältää? Dedikoidun palvelimen mukana tulee nopea nettiyhteys, turvattu palvelinsali, sähkö, jota palvelin ja muut tarvittavat laitteet vaativat, sekä muut työkalut. joita tarvitaan palvelimen ylläpitoon.

Dedikoidun palvelimen kanssa ei tarvitse huolehtia muista nettisivustoista, jotka mahdollisesti hidastavat omaa nettisivua ja palvelimia. Tämä johtaa siihen, että hinnat ovat hieman kalliimmat kuin jaetussa web-hostauksessa, mutta se on sen arvoista, mikäli nettisivulla on iso osa yrityksen toimintaa.

Oma palvelin

Halutessaan yritys voi myös perustaa oman palvelimen konesaliin, mikä vaatii paljon investointia ja suunnittelua yrityksen puolelta. Tällöin yritys ostaa palvelimen sekä määrittää ja asentaa itse kyseisen palvelimen.